Otkrijte razlike između IPL fotoepilacije i depilacije putem lasera

Otkrijte razlike između IPL fotoepilacije i depilacije putem lasera

Otkrijte razlike između IPL fotoepilacije i depilacije putem lasera

Za uklanjanje dlačica na tržištu postoji toliko tehnika i opcija da je teško odabrati najadekvatniju za svaku osobu. Ako želimo da dugotrajno uklonimo dlačice, IPL i laser su jedine opcije, ali ipak postoje nedoumice i u tom slučaju. Šta je bolje za mene? Nikada više se neću morati depilirati? Da li boli?

Tehnike laser fotoepilacije i IPL fotoepilacije (Intensed Pulse Light, intenzivna pulsirajuća svjetlost) se zasnivaju na principu selektivne fototermolize, putem koje se primijenjena svjetlost pretvara u toplotu preko melanina dlake pri čemu uništava germinativne ćelije koje hrane dlaku.

Glavna razlika između obje tehnike je talasna dužina na kojoj rade, a o kojoj ovisi dubina do koje prodire svjetlost u kožu. Laser fotoepilacija radi na samo jednoj talasnoj dužini, zbog toga postoje različiti tipovi lasera jer svaki radi na različitoj talasnoj dužini i može efikasno tretirati jedan konkretan tip kože i dlake. Neki od najpoznatijih primjera su diodni laser (810nm) i laser Alexandrite (755nm).

S druge strane, fotodepilacija putem intenzivne pulsirajuće svjetlosti (IPL) radi na varijabilnoj talasnoj dužini, koja varira od 400nm do 1200nm, što ovoj tehnici daje veću prilagadljivost i omogućava da transformisana svjetlost dopre do različitih dubina i efikasno eliminiše mnogo više tipova dlake (od najsvjetlije do najtamnije).

Osim toga, IPL fototodepilacija je učinkovita i bezbolna tehnika zahvaljujući tome što se svjetlost distribuira na različitim dubinama pri čemu energija-toplota dopire do različitih tačaka, dok se kod lasera sva energija-toplota koncentriše na istoj dubini i na istoj tački. Zbog toga ova tehnika ima i veći rizik da će oštetiti kožu i može biti veoma bolna.

Broj potrebnih sesija

Broj sesija fotoepilacije potrebnih za uklanjanje dlaka, kako kod IPL-a, tako i kod lasera, zavisi od fototipa kože, karakteristika dlake, zone koja se tretira, spola i starosne dobi osobe, kao i njenog hormonalnog stanja u momentu tretmana.

Vrijeme čekanja između sesija je isto kod obje tehnike. Savjetuje se da se prve sesije rade otprilike svakih 45 dana jer je to procijenjeno vrijeme nakon kojeg germinativne ćelije opet počinju da hrane dlaku što dovodi do toga da ona opet izađe na površinu, a tada je idealan trenutak da se tretman uradi. Na svakoj sesiji se eliminiše sve više germinativnih ćelija, tako da se dlaka manje hrani i produžava se vrijeme između sesija.

Laser i IPL fotoepilacija su trajni?

Pravi odgovor je NE. Nijedna od ove dvije tehnike može trajno ukloniti dlake zato što je ljudsko tijelo puno neaktivnih folikula koji se na prirodan način mogu aktivirati tokom našeg života.

Smatra se da je tretman završio kada se eliminiše 80%- 90% dlaka na tretiranoj zoni. Generisanje novih dlaka, koje su tanje i slabije, ovisit će od ličnih karakteristika svake osobe (starosna dob, spol, hormonalno stanje…), a u većini slučajeva to se dešava veoma sporo, tako da je nakon završenog tretmana potrebno uraditi sesije za održavanje i to u prosjeku 1-2 godišnje.

© 2021 | Sva prava zadržana | Foto Depil & Estetic Studio